Anemija – manjak željeza

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Imam veliki nedostatak željeza u krvi 2,7. Na koji način mogu povećati količinu željeza? Pokušala sam s raznim svježim povrćem, ali već godinu dana bez uspjeha. – Keeka

Odgovor

Na pitanje odgovara nutricionist Branimir Dolibašić

Nedostatak željeza nije sam po sebi problem, ali ako se odrazi na manjak eritrocita, onda postaje problem. Prehrana koja može pomoći mora sadržavati željezo u dobro iskoristivom obliku u barem 2 obroka dnevno, jer se vrlo male količine željeza odjednom mogu unijeti u organizam, takva nam je probava, na žalost. Tako da velike količine ne igraju bitnu ulogu, važno je često uzimati nešto bogato željezom, po mogućnosti dodati u barem 3 dnevna obroka jedan bogat izvor željeza. Drugi problem je u tome što je željezo samo po sebi neiskoristivo ukoliko nema određenih vitamina i minerala za njegovu apsorpciju (unos u krv iz hrane). To su folna kiselina, vitamin C, kalcij. Oni su potrebni u minimalnim količinama da bi proces apsorpcije tekao dobro, ne u megadozama. Napomena o informaciji koja Vas može zbuniti: crveno vino pogoršava iskorištenje željeza iz hrane. Na žalost, to je točno. Premda crveno vino ima određenu količinu željeza, ono ima još veću količinu tanina koji blokiraju njegovo iskorištenje, ali i iskorištenje ukupnog željeza u pojedenom obroku. Tako ne preporučujemo čašu crvenog vina ” za krv ” poslije obroka.

Stavljam Vam izbor kako prema vrsti obroka možete obogatiti obrok željezom tako da birate kojom ćete namirnicom obogatiti:

Hrana bogata hem-izvorima željeza (bolje iskoristiv oblik koji dolazi u mesu):

IZVRSTAN IZVOR – školjke, svinjska jetrica, pileća jetrica, goveđa jetrica

DOBAR IZVOR – račići, sardine, puretina, tunjevina

Hrana bogata nehem-izvorima željeza (slabije iskoristiv oblik koji dolazi u biljkama):

IZVRSTAN IZVOR – kuhani grah i leća, grašak, bundevine sjemenke, suncokret sjemenke, pečeni krumpir (u korici), šparoge, kupina, rajčica, lubenica, grožđice

DOBAR IZVOR – sok od šljiva, sušene breskve, badem, suhe marelice

O_Hem_Zeljezo

Namirnice koje poboljšavaju apsorpciju željeza

meso, riba, perad
voće – naranče, narančin sok, dinja, jagoda, grejpfrut, limun
povrće – brokula, prokulica (kelj pupčar), paradajz, sok od paradajza, krumpir, paprika, bijelo vino
začini – ruzmarin, čili, bosiljak, curry, cimet

Namirncie koje inhibiraju iskorištenje željeza iz obroka

crveno vino, kava, crni čaj
povrće – špinat, blitva, kisela repa, rabarbara
cjelovite žitarice i mekinje
sojini proizvodi
mlijeko

Tako da ne morate stalno piti sok od cikle i kupine, jetricu. Važno je da imate dobar izvor željeza, i da željezo unosite u više obroka. Ukoliko se situacija ne popravi u roku od 3 mjeseca, uzmite kuru suplemenata željeza u ovim dnevnim količinama : 50 mg željeza ; 200 mcg folne kiseline ; 250 mg vitamina C – a od svog ljekarnika zatražite najkvalitetniji proizvod, jer ćete s njime najviše profitirati, iako će vjerojatno biti najskuplji.

 

 

Prati N.com