Suplementi za djecu

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Voljela bih znati što radim kad dajem djetetu i koji suplement, barem toliko koliko je danas moguće skupiti informacija. Dala bih neki preparat na bazi ribljeg ulja jer nažalost ne jede ništa morsko. Ne mislim pretjerivati, već povremeno dati, ne bih li barem malo kompenzirala nedostatak ribe u prehrani. – N

Odgovor

Dobar izbor je dati djetetu suplement ribljeg ulja. Tako se osigurava unos određenih vrsta nezasićenih masnih kiselina kojih nedostaje u kontinentalnoj prehrani (nije da ih nema i da ih organizam ne može proizvesti iz biljnih ulja, ali ih gotovo sigurno nedostaje).

Dijete od 7-11 godina može primiti oko 150-250 mg suplementiranih omega-3 i to u prosjeku 2-3 puta tjedno. Nikakve štete mu od te količine ne može biti. Naravno, bilo bi mnogo bolje da to dobije putem prehrane bogate našom morskom plavom ribom kombinirano s raznovrsnim biljnim uljaricama i sjemenkama nego putem suplementa, ali to je već pitanje vezano za problem usvajanja modela prehrane. Mlađoj djeci (4-7godina) je dobro otprilike prepoloviti takvu dozu na 70 do 150 mg, 3 puta tjedno.

Važno je napomenuti da su omege, naročito DHA, jako važne za dobar i puni razvoj mozga i oka. Ipak, ako se ne naglasi da su SVI ostali esencijalni nutrijenti (vitamini, minerali, aminokiseline) važni u jednakoj mjeri jer svi sudjeluju u metabolizmu na ravnopravan način – ništa esencijalnog se ne može izbaciti. Bez njihova prisustva se niti omege ne mogu iskoristiti u organizmu, pa će rezultat njihove suplementacije biti polovičan i nedovoljan ako prehrana nije u dobroj mjeri pokrivena vitaminima i mineralima, ili adekvatnim dječjim suplementom.

 

 

Prati N.com