Imam 16 godina, željela bih smršaviti

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Imam 16 godina, visoka sam 168 cm i imam 62 kg, postotak masnoća u tijelu mi je 26,6 i to me jako zabrinjava. Znam da bi trebao biti puno niži, a ne znam kako to smanjiti. Htjela bih također smršaviti 4 kg. Svakog dana se bavim sportom po par sati. Kilogrami ne idu dolje, a ni masno tkivo. Jedem dosta. Ujutro znam puno jesti, sve moguće vrste hrane, onda ručam, jedem nešto oko 4 poslijepodne i nakon toga ništa osim možda banane ili naranče poslije treninga. Koliko je to zdravo ne znam, ali to je jedini način da se ne udebljam, jer sam prije jela kako sam trebala i uz sve treninge ja sam dobivala na težini. Lako dobijem kilograme, a muka mi je za izgubiti ih. Što da radim i kako da se hranim da postignem željene rezultate? – Karla

Odgovor

Vi ste još jako mladi, imate 16 godina i vaše se tijelo još razvija. Dobro je da mislite o zdravlju i načinu na koji se hranite, već znate da hrana može pozitivno i negativno djelovati na zdravlje.

Za sada Vam savjetujem da ne razmišljate previše o dijetama za mršavljenje, niti da ih provodite. Više se bavite izborom punovrijednih namirnica, od voća i povrća, integralnih žitarica, i mahunarka pa sve do mesa, riba i jaja ako se hranite mješovitom prehranom. Svu ovu hranu koristite kako kažu naše domaće preporuke (žitarice su baza prehrane, voće i povrće slijede nakon njih, a u najmanjoj količini proteinska hrana). Ono što je potrebno izbaciti su svi proizvodi prehrambene industrije koji su prazne kalorije: kekse, čipseve, slatkiše, te sve ostalo što je prerađeno i osiromašeno, lišeno prirodnih hranjivih sastojaka, a “obogaćeno” trans-masnoćama i aditivima svakakvih vrsta. Rasporedite obroke u toku dana, nemojte se prežderavati ujutro, a preskakati druge obroke.

Razgovarajte o svojem problemu sa roditeljima i drugim starijim osobama u koje imate povjerenja.

Što se tiče tjelesne masnoće, ne znam na koji ste način došli do tog podatka, ali ako ste do tog podatka došli putem vage koja mjeri otpor tijela, treba ih uzeti sa rezervom jer se odnose na odrasle osobe.

Svakako vježbajte kao što i sada radite, opustite se i uživajte u životu.

 

Prati N.com