Koliko mi treba omega-3

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Koju dozu omega 3 da pijem (u smislu povećanja HDL kolesterola). Da vas podsjetim, moj HDL je 0.54, pijem ga dva puta dnevno od 1000 mg. – Zvonko

Odgovor

Na pitanje odgovara nutricionist Branimir Dolibašić

Za potpuniji odgovor, trebate navesti da li koristite suplemente ribljeg ulja ili čiste omega-3 masne kiseline (EPA i DHA).

U oba slučaja, na deklaraciji proizvoda treba provjeriti kolika je količina EPA i DHA masnih kiselina. Ne preporučuje se više od 500 mg EPA + 700 mg DHA dnevno. Naime, kod duge upotrebe treba biti oprezan u smislu da se prate trombociti, a posebno se prije svake operacije mora reći liječniku da se uzimaju omege, te je potrebno provjeriti protrombinsko vrijeme.

Čiste omega-3 masne kiseline mogu u dnevnim dozama preko 500 mg uzrokovati smanjenje broja pločica za grušanje krvi, pa kod operacija, vađenja zubi ili uzimanja antikoagulansa treba paziti s omegama. Stanje je reverzibilno, pa čim npr. prođe operacija može se nastaviti sa suplementacijom EPA i DHA (2 tjedna prije i 2 tjedna poslije je dovoljno za normalizaciju broja).

Manje količine nisu opasne, doze od 100-150 mg mogu se uzimati čitavo vrijeme bez značajnog utjecaja na protrombinsko vrijeme.

Prije korištenja suplementa, konzultirajte se sa liječnikom koji je upućen u Vaše zdravstveno stanje!

 

 

Prati N.com