Koliko mlijeka je potrebno u prehrani djeteta

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Zabrinuta sam da moj 16 mjesečni sin pije puno kravljeg mlijeka cca 600ml dnevno + mliječni proizvodi + nekad mlijeko sa žitaricama, dakle često to bude i oko 800ml. Zanima me, s obzirom da toliko voli mlijeko, da ga pokušam zamijeniti rižinim ili je li bolje možda mlijeko za bebe tipa hipp ili slično koje je prilagođeno njihovoj dobi? – Ivana

Odgovor

Ako ste zabrinuti za kalcij, samo količina hrane koju navodite (oko 800 ml), ima otprilike 900 mg kalcija. Ta je količina za 200 mg viša od potrebe za tu dob (djeca od 1-3 godine imaju dnevnu potrebu od 700 mg kalcija). Kako se kalcij unosi u organizam i sa drugom hranom, pretpostavka je da će unos kalcija biti i veći od 1000 mg dnevno.

Stoga možete smanjiti unos kravljeg mlijeka, na otprilike dvije šalice dnevno (pola litre) što je preporučeno. Koristite punomasno mlijeko. U zamjenu za smanjenju količinu mlijeka, nudite djetetu drugu hranu, svježe voće, žitarice, i drugo.

Povremeno možete kravlje mlijeko zamijeniti i drugim biljnim vrstama mlijeka, ukoliko ga dijete prihvaća:

– kupovno rižino ima manje kalorija, i manje masnoća

– zobeno mlijeko možete naći u dućanima zdrave hrane ili ga pripremiti sami

– mlijeko od badema možete pripremiti sami.

Ne savjetujem sojino mlijeko, nikad niste sigurni odakle dolazi soja, može imati dosta rezidua, pa i sami njegovi sastojci (fitoestrogeni) možda nisu poželjni za malo dijete.

Osim toga, kravlje mlijeko i ostali proizvodni od kravljeg mlijeka sadrže i proteine koji mogu izazvati alergije, kao i ostatke od tretiranja životinja koji se izlučuju mlijekom. Neke studije pokazuju povezanost kravljeg mlijeka sa prehladama, infekcijama uha, bronhitisom, astmom i slično. Razmotrite mogućnost davati djetetu i druge hranjive namirnice koje ne sadrže mlijeko.

 

Prati N.com