Koliko vremena treba za smršaviti 3 kilograma

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Koliko je u prosjeku potrebno da se izgube tri kilograma, te kolika je prosječna potreba unosa kalorija kod djevojaka s 50 kg? – N.

Odgovor

Na pitanje odgovara nutricionist Branimir Dolibašić

Dobar prosjek vremena za gubitak ciljanih 3 kilograma je 30-40 dana. Hoće li biti 30 ili 40 dana, to ovisi o Vašoj razini tjelesne aktivnosti. Jedini ispravan i pouzdan način mršavljenja je sitna redukcija u hrani kombinirano sa većim povećanjem tjelesne aktivnosti. Znači, prevedeno na jednostavan jezik:

– uskratite si malu količinu hrane svaki dan, koja odgovara 1 čaši mlijeka / 1jogurta / 2 šnite kruha / 1 kifli; to možete “izrezati” iz bilo kojeg obroka, ne mora uvijek biti iz doručka ili ručka

– povećajte svoju razinu tjelesne aktivnosti : npr. potrudite se hodati 3 stanice umjesto da se vozite tramvajem/autobusom; umjesto gledanja televizije izađite baciti smeće ili nešto drugo što će Vam omogućiti 15 minuta aktivnosti umjesto 15 minuta sjedenja; ciljajte na 1 sat dodatne aktivnosti dnevno

Uz ovakvo namještanje ++ aktivnost, – hrana, možete izgubiti 1-2 kg mjesečno. Ako želite izgubiti više, uvedite više aktivnosti ili pojačajte njen intenzitet (npr. 30 minuta hodanja prebacite na 30 min brzog hoda, ili trčanja ili bicikla, ili penjanja). Sve drugo vodi Vas ka jo-jo efektu, koji ukratko znači: brzi gubitak, brzi povrata kilograma.

Redukcija hrane ima svoje granice, a povećanje aktivnosti ima svoj siguran učinak u potrošnji kalorija / masti / viška kg. Umjesto vremenskog roka, bolje je ciljati na broj kilograma koji se želi izgubiti i nemojte se zaustavljati dok to ne postignete i održavate neko vrijeme (3 mjeseca najmanje). Ciljate li izgubiti toliko i toliko kilograma u tom i tom vremenskom roku varava je kalkulacija, i vjerojatnost da ćete posegnuti za “kraticama” (tablete, čajevi, fitness, žešća dijeta…) čini se vrlo primamljivom. Dakle, polako ali sigurno.

Inače, potreba na kalorijama nije jednaka za ljude iste dobi, potrebno je znati i njihovu težinu i visinu da bi se izračunala potreba.

 

 

Prati N.com