Zamjene za jaja u vegan slasticama

Print Friendly, PDF & Email

 

 

U tradicionalnoj pripremi slastica koriste se jaja koje služe kao vezivo, sredstvo za dizanje i dodavanje vlažnosti. Ima nekoliko alternativa u zamjenu za jaja, ovisno o tome što se priprema, a to su lan, banane, sok od jabuke, pire od šljiva, kremasti tofu, vegan jogurt i komercijalna zamjena za jaja.

Lanene sjemenke – koriste se cijele lanene sjemenke gdje je za zamjenu jednog jaja potrebna jedna žlica sjemenki i 4 žlica vode. Smjesu treba lagano kuhati oko 5 minuta, pustiti da se ohladi i zgusne, te procijediti kroz gazu. Koristi se ocijeđena tekućina, kao zamjena za jedno jaje dobije se oko 50 ml guste tekućine.

Mljeveni lan (1) – najčešće se koristi kao zamjena za jaja, dodaje vlažnost, proteine i omega -3 masne kiseline, a slastice poprimaju lagano orašast okus. U trgovinama se može kupiti mljeveni lan, no bolja i jeftinija je opcija da ga sami sameljete neposredno prije upotrebe koristeći mlinac za kavu. Lan treba što finije samljeti, tako se dobije kremasta zamjena za jaje. Višak samljevenog lana pohranjuje se u dobro zatvorenu staklenku, a može se upotrijebiti kao dodatak raznim jelima.

Zamjena za jedno jaje biti će jedna velika žlica samljevenog lana (oko 15 g) dobro promiješana s 3 žlice vode (45 ml) da se dobije gusta smjesa. Može se koristiti smeđi lan, ili i zlatni lan za svjetlije obojena tijesta. Dobar je za recepte koji sadrže čokoladu, kekse od zobi i granola pločice.

R_Mljeveni_Lan C

Chia sjemenke (3) – četvrt šalice vode i 2 žlice chia sjemenki treba dobro promiješati i ostaviti da odstoji 15 minuta. Nastat će gel koji se u receptima može koristiti kao zamjena za jedno jaje.

Banane (1) – uvijek se koriste zrele banane koje se dobro zgnječe vilicom, ili izrade u blenderu tako da je pola banane zamjena za jedno jaje. Banane se koriste kada želite da i gotova slastica ima okus i miris na bananu (slastice bez masnoća, muffini, kruh i palačinke).

Sok od jabuke (1) – dodaje vlažnost pečenim proizvodima, može se koristiti u slučaju da želite smanjiti upotrebu ulja ili maslaca u receptu. Koristi se ¼ šalice soka od jabuke u zamjenu za jedno jaje. Ali nikada nemojte zamijeniti svu količinu jaja ili ulja jer je masnoća potreba za pečenje slastica. Sokom od jabuke možete zamijeniti samo jedno jaje iz izvornog recepta. Dobar je za biskvite, muffine, kruhu ili slasticama tipa „brownies“. Odaberite ekološki i nezaslađeni sok od jabuke, u protivnom će pečene slastice biti preslatke.

Pire od šljiva – koristi se za čokoladne biskvite. Potrebno je namočiti 2,5 šalice suhih šljiva preko noći, a zatim ih skuhati u 1 šalici vode te izmiksati. Pire od šljiva se dodaje u biskvit umjesto uobičajene količine jaja, a obvezno se dodaje i malo ulja.

Kremasti tofu – 50 grama svježeg mekanog tofua koristi se u zamjenu za jedno jaje, tofu treba kremasto izraditi štapnim mikserom ili u blenderu.

Vegan jogurt (2)– ¼ šalice vegan jogurta zamjena je za jedno jaje, ali se ne smije zamijeniti sva količina jaja. Izmiješa se s mokrim sastojcima. Dobra je zamjena u „brownies“ kolačima.

Smjesa vode, ulja i praška za pecivo (2) – smjesa se sastoji od 2 žlice vode, 1 žlice ulja i dvije žličice praška za pecivo u zamjenu za jedno jaje. Koristi se u pečenju slastica bez glutena, i malo je zahtjevnije za upotrebu.

Smjesa vode, brašna, margarina i praška za pecivo (2) – smjesa se sastoji od 2 žlice vode, 2 žlice bijelog brašna, pola žlice margarina i pola žličice praška za pecivo kao zamjenu za jedno jaje. Također je malo zahtjevnije za upotrebu, a koristi se u pitama i slasticama s pahuljastom koricom.

Komercijalne zamjene za jaja – obično su u prahu i miješaju se vodom u određenom omjeru po uputi s pakovanja. Sadrže škrob, tapioku, sredstvo za dizanje, guar gumu i slične sastojke.

Izvori:
1. Rachel Frank: Healthy Tastes Great Vegan Cookbook Volume: 1 Breakfast, Happy Health Publishing, 2013
2. Lindsay S. Nixon: Replacing Eggs in Baking (Egg Replacers, Egg Substitutes). Happy Herbivore Blog, 08.09.2011., happyherbivore.com
3. Scarlett Aphra. Easy Chia Seed Recepies

 

Prati N.com