Aminokiseline

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Aminokiseline su “gradivni blokovi” tijela. Osim izgradnje stanica i obnove tkiva, također tvore antitijela za borbu imuno sustava protiv bakterija i virusa, dijelovi su enzima i hormona. Izgrađuju nukleoproteine (RNA i DNA); prenose kisik i pretvaraju energiju u mehanički rad u mišićima. Kada se kompletan protein razgradi u probavi dobijemo 22 sastavne aminokiseline. Osam ih je esencijalno (ne mogu se proizvesti u organizmu) a ostale neesencijalne (organizam ih može sam proizvesti uz pravilnu prehranu).

ESENCIJALNE AMINOKISELINE

TRIPTOFAN – esencijalna aminokiselina, prirodni relaksant, može pomoći ukloniti nesanicu tako da inducira normalan san. Smanjuje stres i depresiju, pomaže kod tretmana migrenskih glavobolja. Pomaže rad imuno sustava, može doprinijeti smanjenju rizika od arterijskih i srčanih spazama; s lizinom djeluje na sniženju razina kolesterola. Može poslužiti za sintezu nijacina.

LIZIN – Esencijalna aminokiselina, osigurava adekvatnu apsorpciju kalcija; sudjeluje u tvorbi kolagena (za izgradnju hrskavice, koštanog i vezivnog tkiva); sudjeluje u proizvodnji antitijela, hormona i enzima. Može biti koristan u borbi protiv herpes virusa tako da balansira hranjiva koja smanjuju rast virusa. Deficit može rezultirati umorom, smanjenjem koncentracije, krvavim očima, usporenim rastom i obnovom, gubitkom kose, anemijom, reproduktivnim problemima.

METIONIN – Esencijalna aminokiselina, glavni je za opskrbu organizma sumporom koji prevenira poremećaje kose, kože i noktiju; pomaže sniženje razina kolesterola povećanjem proizvodnje lecitina u jetri. Smanjuje jetrenu mast (kod masne jetre) i štiti bubrege. Prirodno kelirajuća tvar za teške metale. Regulira nastajanje amonijaka i smanjuje izlučivanje amonijaka urinom čime smanjuje iritacije mokraćnog mjehura i puteva. Potiče rast kose i rad folikula dlake.

FENILALANIN – Esencijalna aminokiselina, u mozgu se koristi za proizvodnju norepinefrina, neurotransmitera za prijenos signala među živčanim stanicama; održava budnost i pribranost; smanjuje napade i tegobe gladi; djeluje kao antidepresiv i poboljšava pamćenje.

TREONIN – Esencijalna aminokiselina, važan sastojak kolagena, elastina i vezivnih proteina. Sudjeluje u prevenciji nakupljanja masti u jetri. Pomaže probavni trakt i bolju funkciju crijeva, iskorištenja hrane i bolji metabolizam.

* Aminokiseline razgranatih lanaca, BCAA – branched chain amino acids

*VALIN – Esencijalna aminokiselina, potiče mentalnu energiju, mišićnu koordinaciju i umiruje emocije.

*LEUCIN i IZOLEUCIN – Esencijalne aminokiseline, pružaju sastojke za izgradnju ostalih esencijalnih bioloških tvari u organizmu koje su odgovorne za proizvodnju energije, stimulaciju moždane aktivnosti i koncentracije.

UVJETNO ESENCIJALNE AMINOKISELINE

ARGININ i ORNITIN – za odrasle neesencijalna aminokiselina, bitna za imuni odgovor kod napada bakterija, virusa, tumora. Potiče zarastanje rana i regeneraciju jetre. Oslobađa hormon rasta i potiče njegovo izlučivanje, smatra se jednom od ključnih tvari za optimalan mišićni rast i obnovu tkiva. Kontrolira nastanak NO u tkivima, a time i kontraktibilnost i prokrvljenost tkiva. Ne preporučuje se suplementacija kod herpes virusa jer je njegovo esencijalno hranjivo. Uvjetno esencijalna aminokiselina neophodna za rast dojenčadi. Ornitin je metabolit arginina, koji je dobro suplementirati u kombinaciji s argininom. Sudjeluje u urea ciklusu, bitan za čišćenje organizma.

HISTIDIN – za odrasle neesencijalna aminokiselina, veoma zastupljen u hemoglobinu; pomaže u tretmanu reumatoidnog artritisa, alergija, anemije. Deficit histidina u prehrani može doći do slabljenja sluha. Također uvjetno esencijalan za rast dojenčadi.

TAURIN – za odrasle neesencijalna aminokiselina, pomaže stabilizaciju podražljivosti membrana što je bitno u kontroli epileptičkih napadaja. Taurin također sudjeluje u procesima čišćenja organizma, u kontroli tlaka. Esencijalan je faktor za dojenčad, budući da dolazi u majčinom mlijeku, dodaje se u dojenačke zamjenske formule jer nije znatnije prisutan u kravljem mlijeku.

NEESENCIJALNE AMINOKISELINE

ALANIN – neesencijalna aminokiselina, važan izvor energije za mišićno tkivo, mozak i centralni nervni sustav; jedna od važnijih aminokiselina za imuno sustav u proizvodnji antitijela, sudjeluje u metabolizmu šećera i organskih kiselina.

PROLIN – neesencijalna aminokiselina,iznimno važna za pravilnu funkciju zglobova i tetiva; također sudjeluje u održavanju i jakosti srčanog mišića. Ciklički prsten prolina jedan je od elemenata kolagena, kojeg vitamin C pretvara u hidroksiprolin, koji čini potku čvrstoće kolagenske niti.

CISTEIN – neesencijalna aminokiselina, jedna od aminokiselina koja sadrži sumpor. Njen acetilirani oblik N-acetil cistein (NAC) djeluje kao antioksidans, i snažno je pomoćno sredstvo u zaštiti od radijacije i zagađenja. Pomaže u usporavanju procesa starenja, deaktivira slobodne radikale, neutralizira otrove, sudjeluje u sintezi proteina. Neophodan je za tvorbu kože i kose, kod oporavka od opeklina i kirurških operacija. Čini i do 10-14% kože i kose.

TIROZIN – neesencijalna aminokiselina, dolazi u sastavu neurotransmitera koji prenose živčane impulse u mozak; potiče prevladavanje depresije, poboljšava pamćenje, podiže mentalnu pribranost. Dolazi i u sastavu hormona štitnjače, tiroksina i neophodan je za njenu zdravu funkciju i kontrolu rada metabolizma, kao i za hormone nadbubrežne žlijezde i hipofize.

GLICIN – neesencijalna aminokiselina, sudjeluje u oslobađanju kisika u staničnim procesima stvaranja energije, važan za proizvodnju hormona imuno sustava. Najmanja aminokiselina, ostatak joj čini atom vodika.

SERIN – neesencijalna aminokiselina, zbog svoje građe pogodna za glukoneogenezu u jetri i mišićima. Bitna za snažan imuno sustav i proizvodnju antitijela. Sudjeluje u sintezi masne ovojnice oko živčanih vlakana. Fosfatidilirani oblik bitan za provodnju signala u živcima i stanjima poput Alzheimera i Parkinsonove bolesti.

GLUTAMINSKA KISELINA i GLUTAMIN – neesencijalna aminokiselina, (neesencijalna aminokiselina) vrlo bitna za sve procese izgradnje tkiva, endogenih antioksidansa. Neophodna kod zarastanja rana, obnove velikih površina tkiva (opekline, crijeva) i antitijela, bitna za imunitet i obnovu mišića. Može pomoći kod odvikavanja od alkohola i žudnji za slatkim. Premda ga nazivaju i “hrana za mozak”, glutamin zapravo čini hranu za crijeva, u kojem znači iznimno važan izvor energije s butiratom. Suplementacija za želučane tegobe, crijevne upalne bolesti, opekline, poslije operacija.

ASPARTINSKA KISELINA i ASPARTIN – neesencijalna aminokiselina djeluje u izbacivanju štetnog amonijaka iz organizma, koji je inače vrlo toksičan po organizam, naročito za centralni nervni sustav. Podiže izdržljivost, bitna u pregradnji proteina i procesima oporavka.

Autor:
Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

 

Prati N.com