Da li je preporučljivo mršaviti

Print Friendly, PDF & Email

 

 

Da li mi možete dati savjetu u vezi dijete: imam 18 god, visoka sam 173cm, a imam 60 kg. Želim smršaviti 5 kg, jel mi je to preporučljivo? Uz to imam i problema s probavom tj. od malena patim od zatvora, već pola godine pijem mnogo više tekućine i unosim dovoljno vlaknaste hrane pa se stanje znatno popravilo. – Anamarija

Odgovor

Obzirom na vašu dob, 18 godina, i mjere: 60 kg i 173 kg, može se vidjeti da je vaš indeks tjelesne mase 20, odnosno u uobičajenim granicama. Indeks tjelesne mase pokazuje da je vaše prehrambeno stanje sasvim uredu. Kada biste mršavili do 55 kg, povećala bi se mogućnost od pojave određenih poremećaja i bolesti koje su povezane sa prevelikom mršavošću (slab imunitet itd). Stoga, ne bih vam savjetovala da krenete na redukcijsku dijetu.

Što se tiče zatvora, dobro je piti puno tekućine, a i bilo bi zgodno da svakog jutra u prehranu ubacite kšaste sokove od cijelog voća i povrća. Bitno je da kašasti sok koji pripremate sadrži i sjemenke lana, te če takav “sok” u roku od nekoliko dana uspostaviti normalnu stolicu. Kašasti sok možete nastaviti piti svaki dan, neka vam uđe u naviku kao jedan od najzdravijih obroka u toku dana. Ne zaboravite da sva vlaknasta hrana (kao što je i lan) navlači na sebe tekućinu, pa vas može i dehidrirati i napraviti suprotan učinak.

 

 

Prati N.com