Zamjene za jaja u vegan slasticama

Print Friendly, PDF & Email

 

U tradicionalnoj pripremi slastica koriste se jaja koje služe kao vezivo, sredstvo za dizanje i dodavanje vlažnosti. Ima nekoliko alternativa u zamjenu za jaja, ovisno o tome što se priprema, a to su lan, banane, sok od jabuke, pire od šljiva, kremasti tofu, vegan jogurt i komercijalna zamjena za jaja.

Lanene sjemenke – koriste se cijele lanene sjemenke gdje je za zamjenu jednog jaja potrebna jedna žlica sjemenki i 4 žlica vode. Smjesu treba lagano kuhati oko 5 minuta, pustiti da se ohladi i zgusne, te procijediti kroz gazu. Koristi se ocijeđena tekućina, kao zamjena za jedno jaje dobije se oko 50 ml guste tekućine.

Mljeveni lan (1) – najčešće se koristi kao zamjena za jaja, dodaje vlažnost, proteine i omega -3 masne kiseline, a slastice poprimaju lagano orašast okus. U trgovinama se može kupiti mljeveni lan, no bolja i jeftinija je opcija da ga sami sameljete neposredno prije upotrebe koristeći mlinac za kavu. Lan treba što finije samljeti, tako se dobije kremasta zamjena za jaje. Višak samljevenog lana pohranjuje se u dobro zatvorenu staklenku, a može se upotrijebiti kao dodatak raznim jelima.

Zamjena za jedno jaje biti će jedna velika žlica samljevenog lana (oko 15 g) dobro promiješana s 3 žlice vode (45 ml) da se dobije gusta smjesa. Može se koristiti smeđi lan, ili i zlatni lan za svjetlije obojena tijesta. Dobar je za recepte koji sadrže čokoladu, kekse od zobi i granola pločice.

R_Mljeveni_Lan C

Banane (1) – uvijek se koriste zrele banane koje se dobro zgnječe vilicom, ili izrade u blenderu tako da je pola banane zamjena za jedno jaje. Banane se koriste kada želite da i gotova slastica ima okus i miris na bananu (slastice bez masnoća, muffini, kruh i palačinke).

Sok od jabuke (1) – dodaje vlažnost pečenim proizvodima, može se koristiti u slučaju da želite smanjiti upotrebu ulja ili maslaca u receptu. Koristi se ¼ šalice soka od jabuke u zamjenu za jedno jaje. Ali nikada nemojte zamijeniti svu količinu jaja ili ulja jer je masnoća potreba za pečenje slastica. Sokom od jabuke možete zamijeniti samo jedno jaje iz izvornog recepta. Dobar je za biskvite, muffine, kruhu ili slasticama tipa „brownies“. Odaberite ekološki i nezaslađeni sok od jabuke, u protivnom će pečene slastice biti preslatke.

Pire od šljiva – koristi se za čokoladne biskvite. Potrebno je namočiti 2,5 šalice suhih šljiva preko noći, a zatim ih skuhati u 1 šalici vode te izmiksati. Pire od šljiva se dodaje u biskvit umjesto uobičajene količine jaja, a obvezno se dodaje i malo ulja.

Kremasti tofu – 50 grama svježeg mekanog tofua koristi se u zamjenu za jedno jaje, tofu treba kremasto izraditi štapnim mikserom ili u blenderu.

Vegan jogurt (2)– ¼ šalice vegan jogurta zamjena je za jedno jaje, ali se ne smije zamijeniti sva količina jaja. Izmiješa se s mokrim sastojcima. Dobra je zamjena u „brownies“ kolačima.

Smjesa vode, ulja i praška za pecivo (2) – smjesa se sastoji od 2 žlice vode, 1 žlice ulja i dvije žličice praška za pecivo u zamjenu za jedno jaje. Koristi se u pečenju slastica bez glutena, i malo je zahtjevnije za upotrebu.

Smjesa vode, brašna, margarina i praška za pecivo (2) – smjesa se sastoji od 2 žlice vode, 2 žlice bijelog brašna, pola žlice margarina i pola žličice praška za pecivo kao zamjenu za jedno jaje. Također je malo zahtjevnije za upotrebu, a koristi se u pitama i slasticama s pahuljastom koricom.

Komercijalne zamjene za jaja – obično su u prahu i miješaju se vodom u određenom omjeru po uputi s pakovanja. Sadrže škrob, tapioku, sredstvo za dizanje, guar gumu i slične sastojke.

Izvori:
1. Rachel Frank: Healthy Tastes Great Vegan Cookbook Volume: 1 Breakfast, Happy Health Publishing, 2013
2. Lindsay S. Nixon: Replacing Eggs in Baking (Egg Replacers, Egg Substitutes). Happy Herbivore Blog, 08.09.2011., happyherbivore.com

 

Srodni članci ...

Ideje za ručak
views 2586
    Sve na biljnoj bazi - cjelovita biljna prehrana. Vegeburger od leće, zobi i čije Blitva s krumpirom Salata (lisnata, rajčica, krastavac)   Polpete od prosa ...
Vegan Budwig doručak
views 2739
    U nastavku je bazni recept za Budwig doručak u vegan varijanti koji se vrlo lako i brzo priprema. Laneno ulje bogato omega-3 masnim kiselinama i miješa se s jogurtom od s...
Kalup kruh s lanom
views 3069
    Za pripremu ovog kruha potreban je duguljasti kvadratni kalup. Sastojci jedna šalica mlake vode 15 žlica brašna 3 žlice ulja 1 žličica šećera 1/2 žličice soli ...
Lazanje s crvenom lećom
views 2163
    Radeći nekoliko puta lazanje od povrća, uvijek je jelo ispadalo kiselo od dodatka umaka od rajčice - iako su to recepti zahtijevali. Više mi se činilo da jedem tjeste...
Napitak od ananasa i malina
views 2831
    Ovaj voćni napitak (smoothie) pripremljen je od ananasa, malina, banana, naranče uz dodatak par listića mente koji daju osvježavajuću notu. Sastojci 1 šalica nasjec...