Ekstrakt taheeboa jača organizam u borbi protiv MRSA

Print Friendly, PDF & Email

 

Autor: Branimir Dolibašić, dipl.ing., nutricionist

01.06.2005. – Često je Amazona sinonim za još mnoge neotkrivene koristi za današnju medicinu. Znanstvenici sa sveučilišta u Rio de Janeirou u etnobotanici proučavaju biljke iz bogate botaničke ponude podneblja Južne Amerike. Tu su prije svega uključene biljke koje su se inače tradicionalno koristile u narodnoj medicini lokalnih Indiosa i naroda.

U dosad poznatoj i proučavanoj biljci Taheebo (eng. Pau d’Arco) otkrili da dva spoja naftokinona predstavljaju novu nadu u strategiji protiv rezistentnog S. aureusa (MRSA). Taheebo (Tabebuia Avellanedae) je tradicionalna ljekovita biljka u Južnoj Americi, a stare Inke su je zvale Drvo života.

MRSA (meticilin rezistentni Staphylococcus aureus) sojevi su postali otporni na meticilin, nekada uobičajen i djelotvoran antibiotik, a odgovorni su za mnoge bolničke infekcije koje u bolničkom oporavku pacijenata znaju predstavljati ozbiljan problem.

Tisućama godina prije otkrića antibiotika su ljudi u Južnoj Americi koristili infuzije srčike Taheebo drveta da bi se zaštitili od infekcija i za očuvanje zdravlja. Današnji suvremeni laboratorijski testovi su potvrdili da sveta biljka starih Inka sadrži dvadesetak sastojaka koji su se pokazali učinkovitim protiv širokog raspona uobičajenih gljivičnih, bakterijskih i virusnih infekcija. Danas se u fito-suplementaciji Taheebo pretežno koristi kao dobro sredstvo kod infekcije Candidom i kod virusnih infekcija.

Ovo ispitivanje ukazuje da Taheebo može ponuditi dodatnu zaštitu protiv MRSA ljudima koji idu na bolničko ležanje. Taheebo je inače dostupan u vidu kapsula i čaja. Kod unosa se Taheebo za razliku od nekih drugih tvari preporučuje uzimati s najvećim obrokom kako bi se omogućilo što veće vrijeme apsorpcije, jer će s manjim obrokom koji je lako probavljiv biti premalo iskorišteno vrijednih tvari.

Izvor:
T. B. Machado, A.V. Pinto, M.C.F.R. Pinto, I.C.R. Leal, M.G. Silva, A.C.F. Amaral, R.M. Kuster and K.R. Netto-dos Santos In vitro activity of Brazilian medicinal plants, naturally occurring naphthoquinones and their analogues, against methicillin resistant Staphylococcus aureus; International Journal of Antimicrobial Agents, Vol 21, Issue 3, March 2003.

 

Prati N.com